Stanowisko menedżera a tłocznia płyt

2019-01-24

Tłocznia płyt! Jak zarządza nią menedżer?

Zarządzanie nowoczesne przedsiębiorstwa stawiają przede wszystkim na rozwój oraz samodzielność pracowników, a zdolność jako umiejętność kierowania. W związku z czym jest uważana za coraz cenniejszy składnik kompetencji. Menadżerowie pragną się zapewniać o ciągłym nabywaniem nowych umiejętności u pracowników, starają się przekazywać im nowe zadania oraz role, a także czynić ich znacznie bardziej wartościowymi dla samego przedsiębiorstwa, jeżeli chodzi o tłocznia płyt http://agmark.pl/cd.php?id=nagrywanie_plyt. W takim czasie zaczęto stosować nową filozofię kierowania określonymi zespołami ludzkimi. Z przyjętych założeń wynika, iż pracownicy zaczęli być traktowani jak cenny kapitał, który można zacząć pomnażać, ale również liczy się zaangażowanie samych pracowników w pracę na rzecz firmy. Następujące przemiany gospodarcze przyczyniają się do zapotrzebowania w dobrych menadżerów. To właśnie oni wprowadzają innowacyjne i nadają zasobom całkowicie nowe możliwości, dzięki owym innowacjom menadżerowie potrafią kreować siłę nabywczą, która jest największym zasobem w gospodarce w aspekcie tłocznia płyt.

W osiągnięciu przez firmę sukcesów niezastąpiona jest wspólnota interesów pracownika oraz pracodawcy. Przełożony danej spółki dzieli się władzą, stwarza korzystny klimat do dyskusji, deleguje uprawnienia, pobudza inwencję i zachęca wszystkich pracowników do wprowadzania nowych ulepszeń. Bardzo szczególną uwagę przykuwa on i skupia się na znaczeniu skutecznego motywowania, jak i harmonijnej współpracy. Stara się doskonalić system komunikowania się, zbliżyć do siebie swoich pracowników oraz jak najlepiej rozwiązywać różnego rodzaju zaistniałe konflikty. Menadżer zawsze powinien mieć wypracowany swój własny styl kierowania ludźmi, oczywiście biorąc pod uwagę zakres własnych kompetencji, jak i dojrzałość pracowników do indywidualnego działania. Zawsze może korzystać z różnych wzorców, które są szeroko opisane w literaturze, którą poświęcono technikom kierowania. Dokonując wyboru jakiego to stylu, dany menadżer powinien korzystać z wyobraźni oraz intuicji. Należy pamiętać, że zarządzanie bez wyobraźni najczęściej grozi porażką, a myślenie z wyobraźnią doprowadza do nowych sposobów patrzenia na daną rzeczywistość. Często uważa się, że menadżerowie wyższego szczebla cechują się stylem intuicyjnym. Decydując się na tłocznia płyt powinno mieć się to na względzie. Wówczas oznacza to, iż zawsze ich ostatecznymi decyzjami kieruje sama intuicja. Bardzo ważne jest, by menadżer chroniąc swoje prawa, miał również na względzie prawa oraz interesy innych ludzi, tak by był po prostu człowiekiem, a nie tylko funkcją, jak i starał się, by pracownicy wnosili znacznie większe wartości do przedsiębiorstwa. Natomiast samo pojęcie menadżer w encyklopedycznym ujęciu, oznacza osobę, która zarządza przedsiębiorstwem albo wyłącznie określonym obszarem jego działania. Również, menedżerem nazywana jest osoba upełnomocniona przez określonych właścicieli przedsiębiorstwa, by na bieżąco mógł kierować jego działalnością. Termin menedżer używany jest zarówno w odniesieniu do zatrudnionych pracowników na stanowiskach kierowniczych, jak również do właścicieli przedsiębiorstw bezpośrednio zaangażowanych w zarządzanie. Ma to zastosowanie w aspekcie tłoczni płyt.

Menadżer we współczesnym świecie może efektywnie pełnić podstawowe role oraz funkcje kierownicze jak i sprawnie realizować wszelkie zadania, jeżeli ma nie tylko odpowiednią ogólną wiedzę, ale i specjalistyczną, bardzo ważne jest doświadczenie, zdolności podstawowe, inteligencja oraz konkretne umiejętności menadżerskie, które są utrwalone jako nawyki. Współczesny menadżer powinien również odznaczać się dość szczególnymi wrodzonymi predyspozycjami osobowymi oraz interpersonalnymi, odwagą, wyobraźnią, zdolnościami przywódczymi, umieć współpracować z wieloma instytucjami, sprawnie zarządzać organizacją, jak i spełniać oczekiwania swoich klientów oraz partnerów. Ze wszystkich wymienionych powyżej względów każdy menadżer powinien potrafić analizować, rozpoznawać oraz rozwiązywać powstałe problemy organizacyjno - zarządcze i podejmować prawidłowe decyzje, które związane są ze sprawnym funkcjonowaniem, jak i rozwojem organizacji współczesnych. Zarządzanie wymaga od menadżera kreatywności, asertywności i przedsiębiorczości, aby umiał przeciwstawiać się wszelkim napotkanym pokusom sukcesu oraz łatwego zysku, by był przezorny, odpowiedzialny, opanowany, ale i odnosił się z szacunkiem do drugiego człowieka, żeby doskonalił swoje pozytywne cechy, cechował się odwagą, wytrwałością i inspirował wszystkich innych pracowników do działania. Powinien być zatem kosmopolitą. Jednak, aby współczesny menadżer osiągnął prawdziwy sukces wymaga się od niego także postępowania, które jest zgodne z przyjętymi zasadami etyczno-moralnymi mającymi odnoszenie do tłocznia płyt.

Doświadczenie historyczne wskazuje, że prawdziwy sukces w biznesie osiągają tylko ci menedżerowie, którzy posiadają wiedzę, doświadczenie, umiejętności, inteligencję, pożądaną osobowość, wyobraźnię, odwagę oraz przywódcze zdolności, ale jednocześnie są uczciwi oraz przyzwoici, natomiast w swojej pracy kierują się zasadami etyczno-moralnymi. Zatem stawiane wymagania przed współczesnymi menadżerami mają charakter wielowymiarowy oraz są coraz wyższe. W organizacji menadżer spełnia między innymi takie role jak: rola interpersonalna, czyli nawiązuje oraz utrzymuje kontakty z innymi ludźmi, rolę informacyjną, czyli zbiera, przetwarza i przekazuje informacje jak i decyzje. Jest to wówczas dysponowanie zasobami danej organizacji, a także rolą negocjacyjną, czyli umiejętnością prowadzenia wszelkich negocjacji.  Wyróżnia się trzy grupy ról menadżerów. Zaliczamy do nich rolę interpersonalną, rolę informacyjna, jak również rolę decyzyjną idącą w kierunku tłocznia płyt. Zaprezentowana wielowymiarowa sylwetka menadżera uwzględniać powinna współczesną tendencję co do rozwoju cywilizacyjnego. Charakteryzuje się ona przechodzeniem od industrialnej jak i postindustrialnej faz rozwoju, aż do fazy społeczeństwa informacyjnego. Na przykład, gdy materialną podstawą całej fazy rozwoju industrialnego do tej pory był rozwój przemysłu, zaś fazy postindustrialnej, był rozwój usług, za to ekonomiczną podstawą rozwoju całego społeczeństwa informacyjnego są głównie zasoby intelektualne, które wynikają z zasobów wiedzy danych jednostek ludzkich oraz wszystkich zespołów pracowniczych. Zatem współczesny menadżer powinien także posiadać taką umiejętność, jak zarządzanie wiedzą w określonej organizacji. Wszystkie z nich potrzebują bardzo dobrych menadżerów, tak samo jest w przypadku kapitału czy też najnowszych technologii. Jeżeli menadżer chce odpowiednio kierować innymi, sam powinien stale się doskonalić oraz rozwijać swoje umiejętności. Osoba taka musi wyróżniać się gotowością do podejmowania samodzielnych decyzji, w razie potrzeby wzięcia na siebie odpowiedzialności za zaistniałe wydarzenia oraz otwartością na całkowicie nowe doświadczenia jak również umiejętnością wychodzenia naprzeciw wszelkim zmianom, jak i świadomością, w którym to kierunku on zmierza. Zatem warto jest tutaj wspomnieć o tłoczni płyt. Z postępującym rozwojem większości przedsiębiorstw menadżerowie koniecznie muszą patrzeć nowocześnienie na rolę jaka pełnią ludzie w organizacji oraz widzieć w nich duży potencjał, a nie wyłącznie koszty zmienne. Niezbędne jest tutaj całkiem nowe rozumienie kierowniczej funkcji do pobudzania wszelkich możliwych inwencji twórczych i rozwoju osobowości pracowników firmy. W czasie obecnym obowiązują teorie zachowań ludzkich, które twierdzą, iż człowieka który działa według reguł koniecznie musi zastąpić człowiek, który potrafi się w pełni zaangażować, umie podejmować nie tylko szybkie ale i trafne decyzje.To nowe pokolenie pracowników ma całkowicie inny stosunek do pracy czy życia. Ludzie, którzy popierają nowe wartości, z cała pewnością wolą traktować siebie samych jako niezależnych. Menadżerowie, którzy nie będą w stanie posiadać wymaganej wiedzy oraz nowych umiejętności w kierowaniu ludźmi w organizacji, na pewno będą stanowić pewnego rodzaju hamulec postępu i nie będą w stanie spełniać oczekiwań organizacji istniejących w XXI wieku.